zdielať

Fermentácia sóji pristane II. – Miso a sójová omáčka

miso - P1200848 - Fermentácia sóji pristane II. – Miso a sójová omáčka
Miso pasta Zdroj: Autor článku

Pokračovanie článku o ďalších dvoch potravinách, ktoré sú pripravené fermentovaním, ktoré sóji prospieva. Tieto výrobky vám môžu príjemne obohatiť jedálniček a zlepšiť zdravie.

Sójová omáčka
Túto omáčku pozná snáď každý, no viete ako sa vyrába? Jej výroba môže trvať až 2 roky. Je k tomu potrebná sója, obilnina, voda, soľ a kultúra. Spolu to potom nejaký čas fermentuje, zvyčajne v drevených sudoch, a prebehnú v nej rôzne procesy. Nakoniec sa cedí a filtruje.
Podporuje trávenie a obsahuje najmä vitamíny skupiny B.
Ak si chcete pochutiť na kvalitnej sójovej omáčke, nekupujte jej lacné napodobeniny v bežnom obchode, ale vyskúšajte niektorú z tých pravých, poctivo pripravených, ktorá neobsahuje dochucovadlá, ani chemické látky. Môžete si vybrať z viacerých druhov.
Napríklad Tamari je vyrábaná bez obilniny, preto je bezlepková. Je hustejšia, tmavšia a má silnejšiu chuť ako iné sójové omáčky. Omáčka Shoyu je už fermentovaná s obilninou a je trochu tekutejšia ako Tamari. Omáčka Teriyaki sa vyrába z Tamari a pridávajú sa do nej koreniny, ocot, ryžové víno a iné prísady. Je sladšia a plná chutí.

miso - P1200862 - Fermentácia sóji pristane II. – Miso a sójová omáčka
Zdroj: Autor článku


Miso

Vzniká fermentáciou sójových bôbov, väčšinou s nejakou obilninou a soľou. Je to pasta, ktorá môže mať rôzne odtiene hnedej, podľa druhu: svetlejšia (do žlta) až tmavohnedá. Svetlejšie pasty sú jemnejšie, tmavšie sú silnejšie. Chuť je plná, slanšia, vyvážená, jemne kyslá a nachádza sa v nej chuť umami.
Je tiež veľmi zdravá a podporuje trávenie.
Najznámejšie jedlo, v ktorom sa miso používa je asi miso polievka, ktorú tvorí najmä zelenina a napríklad tenké ryžové rezance a približne pol lyžičky tejto pasty na jednu osobu. Tá sa pridáva až nakoniec, aby sa nezničili jej prospešné látky. Najlepšie je rozmiešať ju v troške vody a potom pridať do jedla. Takáto polievka je skvelá aj na raňajky. Miso sa dá využiť aj na výrobu omáčky na ryžu či šalát, dipu na zeleninu a na dochutenie rôznych jedál.

miso - photo 1555126634 323283e090fa - Fermentácia sóji pristane II. – Miso a sójová omáčka
Zdroj: unsplash.com

Zdroje:
www.nazeleno.cz
www.healthline.com

Kategórie:

Podobné články

mmnt.sk
Close Cookmode