zdielať

Fermentácia sóji pristane I. – Tempeh a natto

soja - photo 1570145820386 15a56730192c - Fermentácia sóji pristane I. – Tempeh a natto
Tempeh Zdroj: unsplash.com

Sója je často diskutovaná potravina. Je zdravá alebo nie? Každý má na to svoj názor. Väčšina sa však zhodne na tom, že fermentácia sóji prospieva. Fermentované výrobky majú aj skvelú chuť a dobre doplnia mnohé jedlá. Spomeniem tie najznámejšie z nich.

Tempeh
Vyrába sa z uvarených celých sójových bôbov zmiešaných so špeciálnou kultúrou, vďaka ktorej sa fermentáciou vytvorí ušľachtilá pleseň pomedzi bôby, ktorá ich spojí.
Tento proces zlepšuje jeho stráviteľnosť a znásobuje množstvo prospešných látok. Obsahuje veľa bielkovín, minerálov a vitamínov skupiny B. Tiež je dobrým zdrojom vápnika.
Zoženiete ho najmä v zdravých výživách v rôznych variantoch: natural, ktorý si môžete dochutiť podľa svojich predstáv a tepelne upraviť. Ďalej smažený, marinovaný a aj údený, ktorý keď nakrájate na kocky a opražíte, je chrumkavý a chutí ako slanina. Keď ho pokrájate na plátky, môžete si ho dať na chlieb alebo ho jednoducho jesť len tak samotný. Nastrúhaný či rozdrobený ho môžete použiť namiesto mletého mäsa, napríklad do omáčky na špagety.
Tempeh si môžete vyrobiť aj doma. Kvalitné sójové bôby namočíte, uvaríte, zbavíte šupiek, znova varíte, necháte úplne usušiť, pridáte tempehovú kultúru a premiešate, vložíte do sáčkov, ktoré prepicháte a dáte do tepla. Za deň, dva je to hotové. Na stopnutie kultúry ho môžete pár minút napariť v hrnci. Podobná pochúťka sa dá urobiť aj z iných strukovín alebo aj obilnín.

soja - P1200834 - Fermentácia sóji pristane I. – Tempeh a natto
Zdroj: Autor článku

Natto
Sú to uvarené sójové bôby, ktoré sú fermentované spolu s baktériou Bacillus subtilis.
Má svoju charakteristickú vôňu a slizkú štruktúru, ktorá môže mnohých odradiť, no niektorí si túto pochúťku ihneď obľúbia.
Japonci ho konzumujú najmä s ryžou, zeleninovým jedlom alebo v polievkach. U nás natto ešte nie je príliš známe, no v niektorých zdravých výživách ho nájsť môžete.
Obsahuje veľa prospešných látok, probiotiká a podporuje trávenie.
Výborný je najmä kvôli obsahu vitamínu K2, ktorý sa vyskytuje v máloktorých potravinách a pomáha viazať vápnik do kostí a posilňuje ich.

Zdroje:
www.viktorsauer.com
www.healthline.com

Kategórie:

Podobné články

mmnt.sk
Close Cookmode