zdielať

Zázračné zrno: Raž a jačmeň

raž - P1200994 - Zázračné zrno: Raž a jačmeň
Raž zrná Zdroj: unsplash.com

Raž je obilnina, ktorá je naozaj zdravá a dodá vášmu telu vitamíny, najmä skupiny B,minerály ako horčík, selén, fosfor, železo, zinok a iné. Je aj zdrojom komplexných sacharidov, ktoré sú hlavným zdrojom energie.
Vláknina, ktorú obsahuje, zasa pomáha uvoľňovať túto energiu postupne a samozrejme pozitívne pôsobí na trávenie a na srdce. Obsahuje množstvo, najmä nerozpustných celulózových vlákien, ktoré pomáhajú pri problémoch so zápchou. Zlepšuje krvný obeh.

V porovnaní s pšenicou obsahuje viac vlákniny a proteínov, ale menej lepku, no aj napriek tomu sa z nej dá upiecť chutný chlieb.

raž - P1200994 - Zázračné zrno: Raž a jačmeň
Zdroj: unsplash.com

Okrem múky a výrobkov z nej si môžete pripraviť napríklad kašu z vločiek alebo z celého zrna pripraviť prílohu, napríklad namiesto ryže. Je vždy potrebné ju namočiť cez noc a potom sa varí približne trištvrte hodinu. Skvele chutí aj v šalátoch, kam si ju môžete pridať naklíčenú.

Jej pestovanie nie je náročné, darí sa jej na rôznych pôdach a svoje korene má hlboko, takže vie získať viac živín z pôdy a rastie aj pri nízkych teplotách.

Ak by ste tiež chceli objaviť čaro kváskovania, práve ražná múka sa najčastejšie používa na vytvorenie kvásku, z ktorého môže byť skvelý chlieb. Ražná múka sa zvyčajne kombinuje s inou, napríklad špaldovou múkou. Výhoda ražného pečiva je, že starne pomalšie ako to z inej múky.

Jačmeň

Mladý zelený jačmeň, si môžete pestovať aj doma a potom si z neho pripraviť šťavu na kvalitnom odšťavovači. Ak si na to netrúfate, viete kúpiť túto šťavu v sušenej podobe vo forme prášku a ten si rozrobiť vo vode.
Pozitívne vplýva na trávenie, pokožku, štítnu žľazu, kĺby a mnohé iné. Vďaka chlorofylu dobre pôsobí aj proti zápalom.

raž - binge daily Z0k8y2xNboU unsplash scaled - Zázračné zrno: Raž a jačmeň
Zdroj: unsplash.com

Z jačmenných krúp si môžete pripraviť takzvané krupoto. Vznikne podobne ako rizoto, len ryžu vymeníte za krúpy. Jačmeň má nízky obsah lepku, preto je ľahko stráviteľný. Využíva sa aj na výrobu sladu, ktorý je potrebný na výrobu piva.

Zdroje:
www.foodrepublic.com
www.zelene-zdravicko.cz

Kategórie:

Podobné články

mmnt.sk
Close Cookmode