zdielať

Objavte s nami pšeno!

pšeno - klara avsenik PwnT25OVKIU unsplash - Objavte s nami pšeno!
Pšeno je známe celé tisícročia, objavme ho zas! Klara Avsenik

V posledných rokoch sa začíname stále častejšie orientovať na obilniny, ktoré boli už dávno stratené. Jedným z príkladov je pohánka, ktorej bezlepkové vlastnosti jej zaručili opätovný vzostup napriek tomu, že sa už takmer zachovala len v mysliach našich starých mám. Dnes máme možnosť objavovať nové i staré potraviny a uvedomujeme si aj ich nutričnú hodnotu. Ďalším príkladom znovu objavenej obilniny je pšeno, ktoré je rovnako ako pohánka bezlepkové a okrem toho so sebou prináša i celú radu ďalších benefitov. Ktoré to sú a prečo sa oplatí pšeno zakomponovať do svojho jedálneho lístka?

pšeno - jo sonn M tzZD5z720 unsplash 683x1024 - Objavte s nami pšeno!
autor: Jo SonnPšeno patrilo do kategórie zabudnutých potravín – je čas ho opäť objaviť.

Pšeno bolo známe našim predkom už celé tisícročia. Je pravdou, že svoju cestu začalo tak ako väčšina obilnín – vyrábali sa z neho alkoholické nápoje a bolo obľúbenou surovinou i pri výrobe piva. Postupne však začalo nachádzať svoje pevné postavenie i v kuchyni a stalo sa základom pre obilné kaše či husté polievky. Niet sa, čo diviť. Pšeno je známe pre svoj vysoký obsah vlákniny, ktorá zaručuje spoľahlivý pocit sýtosti na dlhú dobu.

Veľkou výhodou je i jeho vysoký obsah železa a fosforu. Oba prvky sú pre zdravie organizmu kľúčové, pretože železo je prvok podieľajúci sa na tvorbe krvi (teda pšeno oceníte i pri anémii) a fosfor zas zohráva úlohu pri tvorbe kostí a mnohých dejoch prebiehajúcich v nervovej sústave. Okrem toho predstavuje skvelý zdroj bielkovín, tukov i sacharidov a objavíte v ňom i vitamín B.

pšeno - emilia wronowska Zo 1Pp1jd8Y unsplash 683x1024 - Objavte s nami pšeno!
autor: Emilia WronowskaChutné kaše, lákavé dezerty i výživné rizoto – možností použitia pšena je mnoho.

Možno nechcete skúšať pšeno, pretože neviete ako s ním začať. Výhodou pšena je, že je možné ho zakomponovať do celej rady pokrmov. Doprajte si chutnú rannú kašu či si z neho pripravte chutné rizoto. Bez problémov ho môžete použiť i ako prílohu k mäsovým pokrmom. A výhoda? Vysoký obsah vlákniny a vitamínu B vám spoľahlivo pomôže zatočiť s tráviacimi ťažkosťami.

Kategórie:

Podobné články

Volám sa Katka a už niekoľko rokov sa aktívne venujem blogovaniu a písaniu príspevkov. Som kreatívna osoba, ktorá veľmi rada skúša nové veci a objavuje nepoznané. V mojich príspevkoch sa často dočítate o celiakii, pretože s touto diagnózou bojujem už nejaký ten piatok. Hľadám nové recepty a s obrovskou radosťou vyvraciam mýty, ktoré o nej kolujú.