zdielať

Cholesterol – mýty a legendy

cholesterol - emiliano vittoriosi 703094 unsplash - Cholesterol – mýty a legendy

Cholesterol a všeobecne tuky majú veľmi zlú povesť. Počuli sme o odporúčaniach vysadiť ich zo svojho jedálnička, dokonca to, že ich konzumácia stojí za vznikom ochorení. Pravdou však je, že cholesterol vo svojom tele potrebujeme, pretože tvorí dôležitú súčasť bunkových membrán. Je dôležitou súčasťou stravy a jeho vysadenie môže mať fatálne následky. Aké sú mýty a legendy panujúce o cholesterole?

cholesterol - rachel park 366508 unsplash 1024x683 - Cholesterol – mýty a legendy
autor: unsplash.comAké sú mýty a legendy panujúce o cholesterole?

Snáď najčastejšou správou, ktorú o konzumácii cholesterolu môžeme počuť je, že ľudia s vysokou hladinou sú náchylný k srdcovo-cievnym ochoreniam. Pravdou však je, že dnes presne nevieme, čo je spúšťačom týchto ochorení, ale pravdou je, že v posledných rokoch sa výskumníci stále viac prikláňajú k názoru, že za ich vznikom stojí nedostatok vitamínov A a B. Zaujímavou správou je, že u starších ľudí je práve vyššia hladina cholesterolu spájaná s dlhším a kvalitnejším životom.

Upchávanie ciev a cholesterol je starou známou pesničkou. Pravdou je, že v usadeninách, ktoré sa v cievach nachádzajú je obsiahnuté len veľmi malé množstvo cholesterolu. Ak sa bližšie pozrieme na usadeniny ciev objavíme nenasýtené mastné kyseliny a vápenaté usadeniny.

cholesterol - edgar castrejon 459822 unsplash 819x1024 - Cholesterol – mýty a legendy
autor: unsplash.comMôže byť cholesterol prospešný?

Ak sa rozhodnete vylúčiť cholesterol zo svojej stravy, automaticky začnete vynechávať saturované tuky – vyprážané jedlo, burgery a iné mastné lahôdky. Pravdou však je, že nikdy nebola objavená súvislosť medzi saturovanými tukmi a vzrastom hladiny cholesterolu v tele. Ako výborný príklad môže slúžiť USA, ktoré sa pred niekoľkými desaťročiami rozhodli obmedziť spotrebu saturovaných tukov i potravín bohatých na cholesterol. Zaujímavosťou je, že po tomto kroku došlo k zvýšeniu srdcovo-cievnych ochorení.

Mnoho ľudí sa k cholesterolu stavia ako k nepriateľovi, aj napriek tomu, že tvorí podstatnú súčasť nášho organizmu. Stojí za stavbou buniek, ale tvorí aj súčasť väčšiny hormónov a pomáha uskutočňovať reparačné procesy nášho tela. Správny krok v strave nie je úplne cholesterol vynechať, ale začať ho prijímať z rozumných zdrojov, ktoré predstavujú vajíčka, oriešky, ryby ako losos či tuniak a mnoho iných ako napríklad maslo. Normálnu hladinu cholesterolu v krvi pomáha udržovať pravidelné cvičenie a vyvážená životospráva.

 

Zdroj:

nhs.uk

health.coml

Kategórie:

Podobné články

Volám sa Katka a už niekoľko rokov sa aktívne venujem blogovaniu a písaniu príspevkov. Som kreatívna osoba, ktorá veľmi rada skúša nové veci a objavuje nepoznané. V mojich príspevkoch sa často dočítate o celiakii, pretože s touto diagnózou bojujem už nejaký ten piatok. Hľadám nové recepty a s obrovskou radosťou vyvraciam mýty, ktoré o nej kolujú.
mmnt.sk
Close Cookmode