zdielať

Koľko vody by sme mali denne vypiť, aby sme boli zdraví?

voda - bottle 2032980 1920 - Koľko vody by sme mali denne vypiť, aby sme boli zdraví?
Dospelý človek by mal vypiť na 15 kg váhy 0,5 litra. pixabay.com

Teplé počasie, ale aj zvýšené športové aktivity dávajú nášmu organizmu viac zabrať ako zimné obdobie. Preto je dôležité dodržiavať správny pitný režim a nezabúdať sa napiť počas dňa. Koľko litrov by sme mali teda denne vypiť, aby bolo naše telo dostatočne hydratované?

Odborníci hovoria, že každý človek by mal vypiť na 15 kg svojej váhy pol litra vody. Táto hodnota je vypočítaná na optimálnu dennú záťaž. Inak povedané, 60 kilový človek by mal vypiť 2 litre denne. Ak má niekto problém vypiť adekvátne množstvo, skvelým tipom ako vypiť ho je ochutenie vody čerstvými bylinkami (napríklad mäta) alebo čerstvým ovocím.  Odporúčame vyhýbať sa sladeným nápojom, lebo obsahujú vysoké množstvo umelých farbív a cukru. Jedna takáto fľaša môže obsahovať až 14 kociek cukru.

Táto mierka je vypočítaná pri optimálnom stave- bez športovej námahy

a v chladnom počasí. Optimálne množstvo vody, ktoré by ste mali vypiť ovplyvňuje aj strava a životný štýl. Pri zvýšenej fyzickej námahe by ste nemali zabúdať na zvýšený pitný režim. Nedostatok vody v tele môže spôsobovať točenie hlavy, ale aj jej bolesť. Medzi prvé prejavy dehydratácie patrí najmä tmavšia farba moču. Piť vodu by ste mali pravidelne, nie až keď ste si to celo vypýta. Na správny pitný režim by ste mali dbať hlavne pri zvýšenom pobyte na slnku. Počas pobytu na slnku sa vyhýbajte hlavne sladeným nápojom a alkoholickým nápojom. Ak máte chuť na niečo sladké, nahraďte ich radšej čerstvou šťavou či limonádou.

Kategórie:

Podobné články

mmnt.sk
Close Cookmode