zdielať

4 jedlá zabezpečujúce príjemnejší spánok

spánok - bruce mars wBuPCQiweuA unsplash scaled - 4 jedlá zabezpečujúce príjemnejší spánok
Aké potraviny zlepšujú spánok? Bruce Mars

Zdravá strava, pohyb a dostatočný spánok sú hlavné piliere zdravého životného štýlu. Spánok však v mnohých prípadoch nedokážeme ovplyvniť. Žijeme v dobe, kedy sú spánkové poruchy mimoriadne rozšírené. Existuje množstvo výskumov, ktoré sa zaoberajú spánkom a my dnes môžeme čerpať z nových poznatkov. Vyskúšali ste už niektorú zo stratégií, ktoré ovplyvňujú spánok? Vedeli ste napríklad, že existujú jedlá, ktoré sa odporúča pre lepší a zdravší spánok pravidelne konzumovať? Dnes Vám prinášame jedlá, ktoré môžu prispieť k zdravšiemu spánku.

Mandle

Mandle sú často označované i ako kráľovné orechov. Nachádza sa v nich mangán, riboflavín, antioxidanty i mastné kyseliny, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu organizmu. Okrem iného sú však i cenným zdrojom melatonínu. Melatonín je hormón, ktorý pomáha regulovať naše denné pochody (bdelosť, spánok). Nachádza sa i v ďalších druhoch orechov. Obsahujú tiež horčík, ktorý hrá podstatnú úlohu v utíšení podráždenej nervovej sústavy.

spánok - chuttersnap PYBmNk304G4 unsplash 1024x684 - 4 jedlá zabezpečujúce príjemnejší spánok
autor: ChuttersnapChutné mandle Vám pomôžu zlepšiť spánkový režim.

Harmančekový čaj

Účinky harmančekového čaju sú známe celým generáciám. Naše staré mamy ho používali na upokojenie podráždeného žalúdka. Harmančekový čaj obsahuje antioxidant s názvom apigenín. Výskumy dokazujú, že apigenín sa viaže na receptory v mozgu a podporuje ospalosť. Ak trpíte nespavosťou, je pravý čas siahnuť po harmančekovom čaji. Okrem toho harmanček pomáha zlepšovať i kvalitu spánku.

Kiwi

Chlpaté plody s chutnou zelenou dužinou snáď netreba bližšie predstavovať. Podporujú zdravie tráviacej sústavy i sny o štíhlej línii (kiwi patria medzi mimoriadne nízkokalorické ovocie).  Obsahujú slušnú dávku antioxidantov, minerálnych prvkov a v neposlednom rade i serotonín, ktorému vďačia za svoju schopnosť zlepšiť náš spánok. Serotonín totiž ovplyvňuje náš spánkový režim.

spánok - sara cervera WJb6U3NdD54 unsplash 1024x681 - 4 jedlá zabezpečujúce príjemnejší spánok

Biela ryža

Kto sa už niekedy v minulosti pustil do čítania starých čínskych detektívok, pozná povestnú misku ryže na večeru. Napriek tomu, že je dnes v našich končinách zatracovaná, stále obsahuje slušnú dávku vitamínov a minerálov. Vysoký glykemický index (miera, ako rýchlo dokáže jedlo zvýšiť hladinu cukru v krvi) je spôsobený vysokým obsahom sacharidov a malým množstvom vlákniny. A tu sa dostávame k podstate veci. Štúdie naznačujú, že konzumácia jedál s vysokým glykemickým indexom aspoň jednu hodinu pred spánkom, umožňuje zlepšiť jeho kvalitu.

Samozrejme, existuje množstvo zoznamov a potravín, ktoré dokážu zlepšiť kvalitu spánku. Podstatným faktorom je však tiež minimalizovanie stresu a dostatočný pohyb na čerstvom vzduchu.

Kategórie:

Podobné články

Volám sa Katka a už niekoľko rokov sa aktívne venujem blogovaniu a písaniu príspevkov. Som kreatívna osoba, ktorá veľmi rada skúša nové veci a objavuje nepoznané. V mojich príspevkoch sa často dočítate o celiakii, pretože s touto diagnózou bojujem už nejaký ten piatok. Hľadám nové recepty a s obrovskou radosťou vyvraciam mýty, ktoré o nej kolujú.
mmnt.sk
Close Cookmode