zdielať

Zelené steny sú plné života

Zelené steny sú plné života - wall 2133690 960 720 pixabay - Zelené steny sú plné života
Zelená stena Zdroj: pixabay.com

Doménou živých vertikálnych zelených stien je priestor. Nie je definovaný jeho veľkosťou alebo lokalitou, pretože tieto steny môžeme využiť v interiéri aj v exteriéry. Vertikálna výsadba má rovnaký charakter a rovnaké pozitívne účinky na človeka ako horizontálna – navodzuje pocit pohody, čistí a zvlhčuje vzduch ktorý dýchame.

Zeleň je súčasťou našich domovov, preto bude aj malý obraz vytvorený zo živej rastliny pôsobiť prirodzene. Jej použitie je naozaj širokospektrálne – v súkromných aj verejných priestoroch pôsobí ako oživenie alebo sa dá využiť v rámci delenia otvorených priestorov so zlepšujúcim akustickým a optickým účinkom.

Aké rastliny vybrať pri realizácii vertikálnej výsadby?

Spomínaným ovplyvňujúcim faktorom pri realizácii týchto stien je prostredie, v ktorom sa bude kvetinová výsadba nachádzať. Ak sa ju rozhodneme využiť v interiéri, volíme izbové typy rastlín. So zvolenými druhmi to nepreháňame, nakoľko by ich krása nevynikla. Taktiež by mohol nastať problém s rôznymi hubovými ochoreniami. V interiéri sú klimatické a svetelné podmienky v podstate nemenné, preto môžeme používať aj exotické druhy rastlín.

So zelenými stenami v bytových priestoroch to nepreháňame, doprajeme im miesto, kde by vynikli, napríklad v pracovni, v jedálni alebo v „ohnisku priestoru“, v obývacej izbe. Odporúča sa teda realizácia maximálne dvoch stien v jednom bytovom priestore.

Pretože každý má iný vkus a každý architekt používa druhy, ktoré sa mu v praxi osvedčili je ťažké povedať, ktoré rastliny by sa mali alebo nemali použiť, no napriek tomu tu je zopár nápadov na zvolený sortiment : Anthurium, Aglaonema, Cissus , Codiaeum , Draceaena, Echmea, Ficus, Spathyphyllum a mnoho a mnoho ďalších. Vyberte tie, ktoré potešia vaše oko, avšak nie je na škodu poradiť sa o sortimente s odborníkmi.

Pri voľbe rastlín do exteriéru postupujeme podobne, tu však zohrávajú významnú úlohu klimatické a poveternostné podmienky a tiež orientácia na svetové strany. Ak vaša zelená stena bude umiestnená napríklad na slnečnej strane s intenzívnym prísunom tepla a svetla, najvhodnejšie riešenie budú predstavovať suchomilné druhy rastlín.

 

Zelené steny sú plné života - pexels photo 277552 - Zelené steny sú plné života
Zdroj: pexels.com

Odporúča sa vybrať druhy pôsobiace súdržne, celistvo a kompaktne a vyhnúť by ste sa mali vysokým druhom rastlín. Pekne bude pôsobiť napríklad kombinácia byliniek a menších okrasných tráv alebo kombinácia papradí, tráv a zimozeleňu. Aj tu platí, ak si neviete dať rady, je vhodné navštíviť odborníka.

Pestovanie a realizácia vertikálnych stien

Realizácie zelených stien spočívajú vo vytvorení plôch, ktoré sa budú spájať a vstupovať do seba, čím dávajú neobmedzené možnosti pri vytváraní rozličných ornamentov. Cieľom architektov a realizátorov je zútulniť akýkoľvek požadovaný priestor záhradou v 90 stupňovom uhle tak, aby bola celoročným estetickým potešením s dôrazom na jej pozitívne účinky na ľudský organizmus.

Základom je vhodne zvolený rastlinný materiál, nosná konštrukcia a závlahový systém. Je dobré používať už hotové rastliny, čím sa efekt zelenej steny dosiahne hneď. Systém vertikálneho pestovania nie je zložitý. Pre rastliny sa vyberie vhodný substrát, ktorý sa musí dostatočne zafixovať napríklad machom. Rastliny sa vysadia do nádob (väčšinou plastových), pričom sú uzatvorené zo spodnej strany teda k tej strane, ktorá smeruje k stene. Nádoby sa upevňujú na ňu priamo alebo na pevnú konštrukciu z kovu alebo dreva.

Výber závisí od materiálov v prostredí, pretože chceme, aby ladil s okolím. Rastliny kontrolujeme voľným okom, v prípade úhynu jedného alebo viacerých kusov môžeme urobiť jednoduchú náhradu. Prerastené rastliny jednoducho zostrihneme a zoschnuté časti rastlín odstránime, aby stena pôsobila živo a sviežo. Každý druh rastliny sa poteší živinám a kvalitnému hnojivu, ktoré môžeme realizovať aj vo forme postreku. Rastliny zavlažujeme s prestávkami s ohľadom na preschnutie substrátu približne dva až tri razy za týždeň.

Zdroje:
www.bux4u.sk
www.mojdom.zoznam.sk
www.zahrady.sk
www.flower-company.cz

Kategórie:

Podobné články

mmnt.sk
Close Cookmode