V jesenných mesiacoch sú ľahko dostupné a nájdete ich takmer kdekoľvek. Zázrak prírody šípky sa skutočne oplatí nazbierať a dopriať si teplý čaj či džem.
Šípky sú liečivými plodmi z ruže šípovej. Táto krásna rastlina kvitne v júni a v júli a je typická nádhernými bielymi až ružovými kvetmi. Ker dorastá do výšky 1,5-2,5 metra a pochádza z Prednej Ázie, resp. z krajín južnej Európy. Šípky obsahujú vysoké množstvo vitamínov a sú prospešné pre telo a celkový zdravotný stav. Aj vďaka svojim účinkom ich už starí Gréci nazývali ,,Plodom bohov“. Sú ľahko dostupné, nakoľko sa dajú nazbierať v jesenných mesiacoch a ešte aj začiatkom novembra.
Šípky majú v 100 gramoch 162 kalórií, 0,3 g tukov, 38 g sacharidov (z toho cukry 2,6 g), 1,6 g bielkovín a 24 g vlákniny. Šípky ďalej obsahujú vitamín A, B1-tiamín, B2-riboflavín, B6-pyridoxín, B9-kyselina listová, C, E, K, rutín (vitamín P), z minerálnych látok sú to fosfor, horčík, draslík, pektín, mangán, vápnik, sodík, železo.
9 účinkov na zdravie:
- Podpora imunity– bohaté množstvo vitamínov má pozitívne účinky na imunitu a celkovú obranyschopnosť organizmu.
- Liek proti paradentóze– kombinácia vápniku, rutínu a vitamínu C je najlepšou prevenciou proti paradontóze, krvácaniu a ochoreniam ďasien. Dostatok vitamínu C pomkáha zdržiavať zdravé zuby až do vysokého veku.
- Pôsobia ako analgetikum- Karotenoidy a flavonoidy, ktoré sa nachádzajú v šípkovom čaji pôsobia analgeticky a tým pádom potláčajú bolesť, či už ide o dlhodobé problémy alebo o akútne zranenia typu pomliaždeniny alebo podvrtnutia.
- Detoxikácia tela- šípkový čaj má močopudné účinky, čo pomáha eliminovat toxíny, nežiadúce soli a tuky. Detoxikácia organizmu je prospešná na vypláchnutie toxínov a zníženie zaťaženia obličiek a pečene.
- Regulácia hladiny cukru v krvi- pravidelné užívanie šípok je spojené so zníženou dávkou cholesterolu. Je obzvlášť účinné u obéznych pacientov.
- Pôsobia proti chudokrvnosti- vysoké množstvo železa v šípkach dokáže zabrániť chudokrvnosti a udrží základné orgány dobre okysličené, čím sa zvyšuje metabolická aktivita a optimalizuje funkčnosť rôznych orgánových systémov.
- Zlepšujú zdravie pokožky- vitamín C stimuluje tvorbu kolagénu a tým aj znižuje vrásky a jemné linky.
- Šípkami proti rakovine– ovocie potláča zápal a množenie rakovinových buniek. Znižujú migráciu buniek rakoviny prsníka, rakoviny hrubého čreva a konečníka. Zároveň stimulujú komunikáciu medzi bunkami, ktorých poškodenie vedie k rakovine.
Výborným tipom na zužitkovanie šípok je čaj, džem či šípkový sirup. Ak si chcete dopriať tento zázrak aj počas zimy, poriadne plody vysušte a odložte do suchého prostredia. V obchodoch nájdete len tie dovezené z Východnej Európy. Šípky sú skvelým vitamínom aj pre zvieratá ako napríklad kone. Odporúča sa pridávať ich do krmiva či už v čerstvej alebo v sušenej forme.