zdielať

Čo je bezlepkové a čo nie?

Čo je bezlepkové a čo nie? - shutterstock 340325930 - Čo je bezlepkové a čo nie?

V poslednej dobe býva naozaj veľmi ťažké vyznať sa v potravinách, ktoré zavítali na pulty obchodných reťazcov. Kým pred pár rokmi sa objavovala len pšeničná múka, dnes je už bežnou realitou v obchodných domoch múka mandľová, kokosová, špaldová a iné. V regáloch sa čoraz častejšie objavujú aj potraviny ako bulgur alebo kamut, nad ktorými visí v mysli nejedeného celiatika veľký otáznik. Každý celiatik si už zvykol v potravinách čítať štítky na baleniach, ale často ani to nestačí. A tak sa pomoc hľadá na internete na rôznych fórach, ktoré sú veľmi často plné nepravdivých informácií a dohadov, ktoré môžu spôsobiť viac starostí ako úžitku.

Čo je bezlepkové a čo nie? - bread 1281053 1280 1024x686 - Čo je bezlepkové a čo nie?
Zdroj: pixabay.com

Špalda, kamut alebo bulgur sú všetko odrody pšnice a obsahujú lepok. Špalda alebo inak pšenica špaldová je druh pšenice, ktorá obsahuje najviac bielkovín a teda aj najviac lepku. Môže byť ľahšie stráviteľná, pre niektorých jedincov a preto je často mylne považovaná za bezlepkovú, ale nie je to tak. Obsahuje ešte viac lepku ako klasická bežná pšenica a preto je absolútne nevhodná pri bezlepkovej diéte. Kamut je veľmi stará odroda pšenice, na ktorej sa nepodpísali metódy moderného poľnohospodárstva a preto obsahuje oveľa viac živín a minerálnych látok ako bežná pšenica, kde sú tieto aspekty častokrát obetované v prospech vyšších výnosov. Kamut rovnako ako pšenica obsahuje lepok, ale v menšom množstve a bolo preukázané, že u ľudí s alergiou na pšenicu často dochádza k tolerovaní kamutu. Bulgur sa získava z tvrdých odrôd pšenice. Zrná pšenice sa namočia a uvaria a po vysušení sa zmes pomelie na menšie kúsky. Počas tohto procesu sa vytvárajú rôzne enzýmy a tiež dochádza k premene škrobov na cukry. Všetky tri spomenuté potraviny obsahujú lepok a sú nevhodné pri bezlepkovej diéte.

Čo je bezlepkové a čo nie? - bulgur 2519399 1920 1024x683 - Čo je bezlepkové a čo nie?
Zdroj: pixabay.com

Osobitnou kapitolou sú ovsené vločky, ktoré sa dnes už dajú zohnať aj v bezlepkovej variante. Nie je to tým, že ovos samotný by lepok obsahoval, ale často je kvôli svojmu skladovaniu alebo spracovaniu kontaminovaný pšenicou a lepkom. Ovos obsahuje avenín, ktorý je lepku veľmi podobný a nemusí byť niektorými celiatikmi tolerovaní. Preto je lepšie nepostaviť svoju bezlepkovú stravu len na ňom, ale brať ho len ako spestrenie bezlepkovej diéty.

Čo je bezlepkové a čo nie? - oat 1391682 1920 1024x680 - Čo je bezlepkové a čo nie?
Zdroj: pixabay.com

Múky ako kokosová, mandľová alebo cícerová sú bezlepkové a vhodné pri bezlepkovej diéte. Je vhodné rôzne ich miešať a vytvárať z nich rôzne zmesi, ktoré sa dajú použiť na pečenie chleba, zákuskov alebo sladkého pečiva. Majú rôzne zdravotné benefity a sú plné minerálnych látok a vitamínov, ktoré sú pri bezlepkovej diéte vítaným spestrením jedálneho lístka.

Kategórie:

Podobné články

Volám sa Katka a už niekoľko rokov sa aktívne venujem blogovaniu a písaniu príspevkov. Som kreatívna osoba, ktorá veľmi rada skúša nové veci a objavuje nepoznané. V mojich príspevkoch sa často dočítate o celiakii, pretože s touto diagnózou bojujem už nejaký ten piatok. Hľadám nové recepty a s obrovskou radosťou vyvraciam mýty, ktoré o nej kolujú.