zdielať

Ekológia v stravovaní

eko - nadine primeau ftWfohtjNw unsplash - Ekológia v stravovaní
Rastlinná strava je budúcnosťou v stravovaní. Nadine Primeau

O ekológii hovoríme v posledných rokoch stále častejšie a hlasnejšie. Uvedomujeme si, že stav, v ktorom sa práve teraz nachádza naša planéta nie je trvalý a životný štýl ľudstva zas udržateľný. Hovoríme o skleníkových plynoch i o probléme, ktorý predstavuje plastový odpad, ktorý sa nerozkladá a pomaly zanáša nielen naše oceány ale i ľudské telá. Na svete žije viac ako sedem miliárd ľudí a toto číslo sa každým okamihom zvyšuje. Problémom nie je len priestor, kde ľudia môžu existovať, ale i priestor, ktorý im poskytuje potravu a pitnú vodu.

eko - monika grabkowska VSYjkfzj3nw unsplash 683x1024 - Ekológia v stravovaní
autor: Monika GrabkowskaStrava našich predkov bola postavená na rastlinnom základe, mäso predstavovalo zriedkavejší druh potravy.

Strava našich predkov bola v podstatnej miere založená na rastlinnej zložke. Postupom rokov sme si však oveľa viac začali zvykať na živočíšne produkty ako sú mlieko, mäso a vajcia. Dnes je už bežným javom, že tvoria väčšinový podiel nášho jedálnička. Problémom však je, že chov zvierat i odstraňovanie produktov ich metabolizmu nielen vyžaduje rozsiahlejšie plochy ako pestovanie plodín, ale navyše spôsobuje i znečisťovanie plôch a vody.

Výskumy ukazujú, že situácia, v ktorej sa nachádzame teraz je neudržateľná. Nedostatok pôdy i obrovské náklady na pitnú vodu, ktoré sú s chovom spojené, sú obrovskou záťažou. Katastrofické správy dokonca hovoria o tom, že na to, aby sme mohli existovať budeme musieť pomaly prejsť na rastlinnú stravu. Bude to pre telo šok? V podstatnej miere rozhodne nie. Stačí ak sa zamyslíme, že naše telo je ešte stále nastavené na situáciu, kedy stravu predstavovali rastlinné plody či korienky.

eko - monika grabkowska vCyWfv3YjM0 unsplash 683x1024 - Ekológia v stravovaní
autor: Monika GrabkowskaProdukcia živočíšnych výrobkov je jeden z najväčších znečisťovateľov krajiny.

Ak chcete urobiť krok dobrým smerom, nemusíte zo svojho jedálneho lístka automaticky vyškrtnúť všetky živočíšne plody. Pripravte si však i vegánske dni, ktoré budú pre vašu tráviacu sústavu predstavovať skutočný oddych. Navyše doplníte všetky potrebné vitamíny a doprajete si obrovskú porciu vlákniny. Ak podobný deň skombinujete s dňom bez zbytočných plastových obalov na jedno využitie, kráčate dobrým smerom.

Kategórie:

Podobné články

Volám sa Katka a už niekoľko rokov sa aktívne venujem blogovaniu a písaniu príspevkov. Som kreatívna osoba, ktorá veľmi rada skúša nové veci a objavuje nepoznané. V mojich príspevkoch sa často dočítate o celiakii, pretože s touto diagnózou bojujem už nejaký ten piatok. Hľadám nové recepty a s obrovskou radosťou vyvraciam mýty, ktoré o nej kolujú.