Soľ je v našich slovenských kuchyniach mimoriadne používanou prísadou. Pravdou však je, že s jej vysokým príjmom sú spájané mnohé zdravotné komplikácie ako napríklad vysoký krvný tlak. Kým pri obmedzovaní cukru sa stretávame s množstvom zdravých i menej zdravých alternatív, nahradiť soľ je celkom náročné. Alebo nie je? Rozhodne to nie je nemožná misia. Dnes sme pre Vás pripravili 4 tipy, ktoré Vám pomôžu účinne nahradiť soľ a obmedziť jej denný príjem. Podstatným krokom je, aby ste chceli soľ obmedziť kvôli sebe a nie kvôli módnym odporúčaniam. Soľ má totiž v našom živote dôležité miesto, ale tak ako v prípade mnohých iných surovín, i soli veľa škodí.
Cesnak a cibuľa
Soľ môžete nahradiť cesnakom a sušeným cibuľovým práškom najmä v jedlách s paradajkami. V paradajkových omáčkach cesnaková chuť skvelo doplní paradajky a Vy si na soľ ani nespomeniete. Nehovoriac o tom, že samotný cesnak vyniká množstvom zdravotných benefitov, ako je napríklad podpora imunity. Ak sa chcete vyhnúť nezameniteľnému cesnakovému dychu, siahnuť môžete po cibuľovom prášku, ktorý je jemnejší. Skvelo dochutí napríklad zeleninové polievky a dipy.
Citrónová šťava
Použiť môžete v podstate akúkoľvek šťavu pochádzajúcu z citrusov, citrónová je však najvhodnejšia. S jej pomocou ochutíte varenú zeleninu a pridáte chuť do šalátov a dipov. Skvelo funguje i v marinádach na ochutenie rýb.
Zázvor
Ostrá chuť zázvoru sa nám spája najmä s čajom proti prechladnutiu. Čerstvo rozmixovaný zázvor je však možné použiť i ako náhradu soli. Ako náhradu ho môžete použiť v omáčkach, marinádach či dokonca pri vyprážaných jedlách. Ak nemáte doma čerstvý zázvor, pokojne použite jeho sušenú variantu. Rovnako ako predchádzajúce náhrady, i zázvor v sebe nesie nezanedbateľné množstvo zdravotných benefitov.
Škorica
Spája sa nám hlavne s vôňou Vianoc a vianočných koláčikov, v zdravej kuchyni však zohráva svoju dôležitú úlohu. Škorica je plná cenných látok vrátane antioxidantov. Jej pomoc pri náhrade soli môžete využiť najmä v marinádach, ktoré používate na kuracie a morčacie mäso, v polievkach i paradajkových omáčkach. Dodá nezameniteľnú chuť.