zdielať

Mäso a ľudská populácia – čo je dôležité vedieť? (2. časť)

- alex munsell Yr4n8O 3UPc unsplash scaled - Mäso a ľudská populácia – čo je dôležité vedieť? (2. časť)
Alex Munsell

Mäso je dnes mimoriadne rozoberanou témou. Konzumovať alebo nekonzumovať ho? Témou, ktorá vždy dokáže rozvíriť pokojné hladiny odborníkov na stravovanie, je konzumácia červeného mäsa. Skôr, ako sa začneme zamýšľať nad červeným mäsom a jeho dopadom na ľudský organizmus, mali by sme si uvedomiť, že mäso bolo súčasťou našej stravy od počiatkov. Predstavovalo potravu už pre staré lovecko-zberačské komunity a naša tráviaca sústava je prispôsobená na jeho spracovanie.

Konzumácia mäsa – ohrozuje nás?

Napriek tomu je naša moderná populácia postihnutá ochoreniami, ktoré odvodzujeme priamo z konzumácie mäsa. Ak sa pozrieme napríklad na jedálny lístok Masajov (usadení na území severnej Tanzánie a juhozápadnej Keni), prídeme na to, že napriek vysokej konzumácii mäsa a mlieka sa u nich nevyskytuje ateroskleróza a v mnohých ohľadoch je ich zdravotný stav lepší ako zdravotný stav západnej populácie. Prečo je to tak?

- lily banse YHSwy6uqvk unsplash 1024x683 - Mäso a ľudská populácia – čo je dôležité vedieť? (2. časť)
autor: Lily Banse Mäso nie je potrebné zo zdravej stravy vynechávať. Podstatná je však jeho kvalita.

Mäso, ktoré konzumujeme, rozhodne nemôžeme porovnať s mäsom, ktoré konzumovali (alebo ešte i konzumujú) komunity lovcov a zberačov. Mäso kráv pasúcich sa na voľnom priestranstve je bohaté na biologicky aktívne látky. I štúdie dokazujú, že červené mäso s nízkym obsahom tuku pozitívne ovplyvňuje príjem živín, čo má pozitívny vplyv na dlhodobé zdravie. Naša populácia konzumuje mäso, ktoré bolo získané od kráv konzumujúcich obilie, rastové hormóny a antibiotiká. Tým však problém s červeným mäsom len začína. Problémom je i kvantum spracovaných mäsových výrobkov bohatých na množstvo chemických prísad.

Vynechanie mäsa – má na naše zdravie vplyv?

Dnes je množstvo diét a smerov v stravovaní, ktoré sú postavené na vynechaní mäsa zo stravy. Zaujímavosťou je, že komunity, u ktorých prevažuje rastlinná strava sú menej zaťažené tehotenskou nevoľnosťou. V prvých mesiacoch tehotenstva je dieťa najviac náchylné na vplyvy vonkajšie vplyvy. Práve preto sa telo snaží zo stravy eliminovať všetky potenciálne hrozby a ženy reagujú nevoľnosťou nielen na mäso, ale i na kofeín a niektoré druhy zeleniny. Tehotenská nevoľnosť sa u spoločenstiev nekonzumujúcich mäso takmer nevyskytuje.

Kategórie:

Podobné články

Volám sa Katka a už niekoľko rokov sa aktívne venujem blogovaniu a písaniu príspevkov. Som kreatívna osoba, ktorá veľmi rada skúša nové veci a objavuje nepoznané. V mojich príspevkoch sa často dočítate o celiakii, pretože s touto diagnózou bojujem už nejaký ten piatok. Hľadám nové recepty a s obrovskou radosťou vyvraciam mýty, ktoré o nej kolujú.
mmnt.sk
Close Cookmode