zdielať

Ako bojovať s únavou?

Ako bojovať s únavou? - shutterstock 602827532 e1518710594982 - Ako bojovať s únavou?
Zdroj: shutterstock

Z nového roka už takmer ubehli dva mesiace. Rozbehli sme nové projekty a pustili sa do nových vecí. Mnohí z nás dokonca našli silu a motiváciu pustiť sa do svojich predsavzatí a už úspešne a neúnavne pracujú na svojej letnej forme či sa zdokonaľujú vo veciach, na ktoré si v starom roku nevytvorili dostatok času. Často sa však stáva, že sa to na nás po začiatku nového roka zrúti. Nové projekty a povinnosti nás začnú zahlcovať a my pomaly strácame motiváciu aj chuť na prácu. Začína sa nás zmocňovať únava, podráždenosť a precitlivenosť. Práve vtedy máme najväčšiu chuť stočiť sa do klbka a chvíľu predstierať, že okolitý svet neexistuje. Vtedy najviac zaberajú overené triky na únavu.

Hlavným liekom na únavu je samozrejme oddych. Hoci to často podceňujeme a hľadáme overený trik na únavu v podobe kávy či energetických nápojov, najlepším liekom je aspoň na istý čas úplne vypnúť. Vypnite počítač, telefón nastavte na tiché zvonenie a aspoň hodinu denne si doprajte čas len pre seba, počas ktorého budete oddychovať a necháte vašu nervovú sústavu, aby si aspoň na chvíľu odpočinula od termínov a schôdzok.

Ako bojovať s únavou? - paper 3139127 1920 - Ako bojovať s únavou?

Zdroj: pixabay.com

 

Psychická únava predstavuje pre organizmus stres, ktorý by sme v žiadnom prípade nemali podceňovať, pretože môže predstavovať živnú pôdu pre ochorenia či poruchy. Upokojenie pre organizmus predstavuje harmančekový čaj, ktorý má pozitívny účinok na celý organizmus a pomáha aj pri lepšom a kvalitnejšom spánku, ktorý je absolútne kľúčový ak nás na druhý deň čaká hektický pracovný deň plný dôležitých termínov a schôdzok. Veľkým pomocníkom sa môžu stať aj šumivé tablety horčíku, ktoré rovnako ako harmanček pomáhajú bojovať s podráždenosťou a upokojujú celý nervový systém, ktorý veľmi trpí našim rýchlym pracovným tempom.

Jedným z návodom na pokojnejší pracovný pohyb môže byť aj pravidelný pohyb a vyvážená strava, ktoré spolu pomáhajú do tela vyplavovať hormón šťastia. Práve vďaka hormónu šťastia budeme v práci zvládať viac a menej nás bude trápiť únava. Preháňať sa to však nemá ani s cvičením – je potrebné nájsť si nejakú pravidelnú pohybovú aktivitu, ktorá nás bude tešiť, ale telo priveľmi nevyčerpá. Nie je totiž nič horšie ako popri psychickej únave, cítiť aj únavu fyzickú.

Ako bojovať s únavou? - flat 2879273 1920 1024x678 - Ako bojovať s únavou?

Zdroj: pixabay.com

Žiadny osvedčený trik na únavu však nezaberá. Kľúčové je hneď ako sa cítime zle a nie vo svojej koži, vypnúť a chvíľu sa venovať len sebe. S oddýchnutým organizmom sa predsa pracuje oveľa lepšie ako s podráždeným a vyčerpaným.

Kategórie:

Podobné články

Volám sa Katka a už niekoľko rokov sa aktívne venujem blogovaniu a písaniu príspevkov. Som kreatívna osoba, ktorá veľmi rada skúša nové veci a objavuje nepoznané. V mojich príspevkoch sa často dočítate o celiakii, pretože s touto diagnózou bojujem už nejaký ten piatok. Hľadám nové recepty a s obrovskou radosťou vyvraciam mýty, ktoré o nej kolujú.
mmnt.sk
Close Cookmode