zdielať

Strukovina mnohých tvárí

Strukovina mnohých tvárí - chickpeas 2240388 960 720 - Strukovina mnohých tvárí
Cícer – rímsky hrach Zdroj: pixabay.com

Možno by ste to na túto strukovinu nepovedali, ale cícer má naozaj široké využitie. Môžete z neho urobiť múku, nátierku, šalát, smažené guličky (falafel), zahusťovať ním a dokonca, voda v ktorej sa varil, nahradí sneh z bielok.

U nás je známa jeho svetlá odroda, existujú však aj iné farby cíceru.
Jeho chuť pripomína oriešky a konzistencia je pri dobrom uvarení a kvalitnom cíceri príjemne maslová.

Strukovina mnohých tvárí - chickpeas 2240388 960 720 - Strukovina mnohých tvárí
Zdroj: pixabay.com

Ponúka množstvo benefitov, ako napríklad zníženie cholesterolu a krvného tlaku. Obsahuje veľa vlákniny, čo napomáha dobrému tráveniu.
Tiež je ľahko stráviteľný, takže nie je problém s nafukovaním.
Oceníte ho aj pri chudnutí, keďže vás zasýti aj menšie množstvo a zároveň vám doplní množstvo živín.

Obsahuje mnoho vitamínov a minerálov, ktoré sa nezničia ani varením. Patrí medzi ne napríklad vápnik, zinok, draslík či vitamín K a C.
Ďalej obsahuje aj veľké množstvo bielkovín, antioxidantov a kyseliny listovej.

Je v ňom aj veľa železamedi, čo vám dodá potrebnú energiu. Vďaka vysokému obsahu železa je takisto výborný pre vegetariánov.
Detoxikáciu podporuje v ňom obsiahnutý selén.
Reguluje hladinu cukru v krvi, takže je výborný pre cukrovkárov.

Ak ste na cícer dostali chuť, môžete z neho vytvoriť napríklad cícerový guľáš, kde namiesto mäsa použijete cícer.
Cícer je najlepšie pred varením namočiť na noc do vody, potom vodu zliať a variť v novej vode približne 2 hodiny, prípadne asi 45 minút v tlakovom hrnci.

Strukovina mnohých tvárí - hummus 1058000 960 720 - Strukovina mnohých tvárí
Zdroj: pixabay.com

Rozmixovaním uvareného cíceru, oleja, tahini (pasta zo sezamových semiačok), limetky, cesnaku, soli a korenia vytvoríte hummus, ktorý napriek názvu chutí výborne. Hodí sa k zelenine, ktorá je pokrájaná na hranolky, či k pita chlebu.

Pochúťku vytvoríte aj zmiešaním uvareného cíceru s koreninami, soľou a trochou oleja. Stačí to len dať na plech a upiecť. Vznikne chrumkavá slaná dobrota, ktorá môže nahradiť aj čipsy pri pozeraní filmu.

Už ste počuli slovo aquafaba? Vznikne z vody, v ktorej sa varil cícer. Po vychladení v chladničke ju stačí vyšľahať do tuhej peny. Použitie je rovnaké ako pri snehu z bielok, napríklad sa hodí aj na výrobu sladkej čokoládovej peny.
Môžete z nej vyrobiť aj majonézu, stačí pridávať olej a mixovať ponorným mixérom.

Strukovina mnohých tvárí - falafel 2215881 960 720 - Strukovina mnohých tvárí
Zdroj: pixabay.com

Falafel vznikne z vopred namočeného a rozomletého cíceru, do ktorého sa pridá posekaná cibuľa, cesnak, petržlenová vňať a na dochutenie soľ, korenie, rasca, koriander, kardamon a trocha múky. Vytvoria sa guličky a smažia sa v oleji do zlata.

Môžete ho pridať aj do šalátov, na zahustenie omáčok a polievok, do indických jedál alebo využiť, z neho vyrobenú, cícerovú múku, napríklad na placky.

Zdroje:
www.lidovky.cz
www.zdravie.cvicte.sk

Kategórie:

Podobné články