zdielať

Komáre si vyberajú ľudí podľa krvnej skupiny a iných faktorov

komare - insect 4276175 1920 - Komáre si vyberajú ľudí podľa krvnej skupiny a iných faktorov
Komáre častejšie sadajú na ľudí, ktorí pijú pivo. pixabay.com

Určite poznáte pocit, že sedíte večer v meste na terase a všetci si ho naplno užívajú a vždy sa nájde niekto taký, na koho letí najviac komárov. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo sa toto deje?

Leto pomaly klope na dvere a určite sa na neho teší väčšina z nás. S letom sa však spája nepríjemná hrozba pre mnohých ľudí. Komáre, ktoré nás cítia až na 50 metrovú vzdialenosť, takže o nás vedia oveľa skôr ako si na nás sadnú. Prečítajte si, na koho komáre sadajú viac a kto má to šťastie, že na neho sadajú menej.

komare - animal 931570 1920 1024x767 - Komáre si vyberajú ľudí podľa krvnej skupiny a iných faktorov
autor: pixabay.comKomáre častejšie sadajú na tmavé oblečenie.

Tu sú najčastejšie dôvody, pre ktoré na vás sadajú:

  • Krvná skupina:  v mnohých prípadoch za to, že na vás sadajú komáre môže aj vaša krvná skupina. Tento otravný hmyz najčastejšie sadá na ľudí s krvnou skupinou 0. Druhou ,,najchutnejšou“skupinou je práve skupina A.
  • Pivo: prekvapivým zistením je, že komáre sadajú na ľudí, ktorí pijú pivo. Pravdepodobne ide o etanol v pote a zvýšenú telesnú teplotu. Nie je však úplne jasné, prečo sa zameriavajú komáre na ľudí, ktorí pijú alkohol.
  • Tehotenstvo:  tehotné ženy priťahujú komáre až dvakrát viac ako ostatní ľudia. Je to kvôli zvýšenému vydychovaniu oxidu uhličitého a zvýšenej teplote v oblasti brucha.
  • Pot a telesné teplo:  komáre priťahujú aj iné látky v tele ako napríklad kyselina mliečna, amoniak či kyselina močová. Komáre sadajú aj na ľudí so zvýšenou teplotou, čiže napríklad na tých, ktorí cvičia.
  • Oblečenie: komáre si vyberajú aj podľa farby oblečenia na koho si sadnú. Ak máte na sebe oblečené niečo tmavé alebo svetlé, je väčšia pravdepodobnosť, že si na vás sadnú a to najmä vo večerných hodinách. Tmavá farba ich priťahuje viac ako svetlá.

Ak aj vy patríte do niektorej z týchto skupín, alebo len na vás sadajú, keď idete kamkoľvek nezabúdajte si zobrať so sebou repelent.

Kategórie:

Podobné články

mmnt.sk
Close Cookmode