zdielať

Zabudnutá pohánka

Zabudnutá pohánka - buckwheat 1835998 1920 - Zabudnutá pohánka

V minulosti bola pohánka obilninou, ktorá sa na našom území konzumovala v hojnom množstve. Recept na bryndzové halušky, ktoré považujeme za naše národné jedlo, obsahuje vo svojom originálnom znení pohánkovú a nie pšeničnú múku. Pšenica sa na našom území vôbec nepestovala v hojnom množstve, pretože tu nemá vhodné podmienky na rast a nešľachtená pšenica by vôbec neposkytovala vysoké výnosy. Na druhej strane, pohánka bola veľmi obľúbená v kuchyniach našich starých matiek – pekávali z nej chlieb, múku používali na prípravu jedál.

Pre svoju ľahké pestovanie a dobrú dostupnosť sa pohánka nazývala aj obilím chudobných. Postupom času však pohánku z našich jedálnych lístkov vytlačila pšeničná múka, ktorá je dnes dostupná na pultoch všetkých supermarketov, kým pohánkovú múku musíme hľadať v regáloch s biopotravinami.

Zabudnutá pohánka - groats 1459940 1920 1024x666 - Zabudnutá pohánka

Zdroj: pixabay.com

Samotná pohánka má však úžasné zdravotné benefity, o ktorých často ani netušíme. Okrem toho, že je to prirodzene bezlepková potravina, ktorá je vhodná pri bezlepkovej diéte celiatikov či alergikov, obsahuje aj komplex zdraviu prospešných vitamínov a minerálov. Pohánka sa vyznačuje vysokým obsahom látky rutín, ktorý je známejší pod označením vitamín P, ktorý zlepšuje stav ciev a pomáha pri znižovaní hladiny cholesterolu. Pohánka tiež obsahuje vitamíny skupiny B a vitamíny E a C. Je cenným zdrojom aminokyselín a minerálnych látok ako vápnik, draslík, fosfor, horčík a železo.

Zabudnutá pohánka - buckwheat 2856467 1920 1024x683 - Zabudnutá pohánka

Zdroj: pixabay.com

Pri tom ako nás obchodné reťazce a celkový potravinársky priemysel začal zahlcovať pšeničnou múkou, z ktorej sa začali vyrábať všetky pekárenské výrobky, sme na pohánku takmer úplne zabudli. A zabudli sme aj na všetky zdravotné benefity, ktoré jej konzumácia prináša. Pohánka priaznivo vplýva vďaka obsahu vitamínu P na pružnosť a pevnosť našich ciev, čím znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb. Zlepšuje imunitu a je vo veľkej miere prispieva ku prevencii artritídy či reumy. Pozor si však treba dať najmä kvôli zvýšenému obsahu kalórií – pohánka je kalorickejšia ako pšenica. Na druhej strane priaznivo vplýva na naše zdravie a predstavuje prevenciu pred mnohými chorobami. Tiež posilňuje zdravie našich ciev a srdca a látky obsiahnuté v pohánke umožňujú lepšie pôsobenie vitamínu C, ktorý je účinným antioxidantom brániacim pred vznikom rakoviny či iných chorôb.

Pohánka sa dá využiť v mnohých receptoch, ktoré poznáme s pšeničnou múkou. Od bežných bryndzových halušiek, cez chlieb až po koláče. S ničím to netreba preháňať a rovnaké pravidlo platí aj pri pohánke – pozor by si mali dať najmä ľudia trpiaci zvýšeným tlakom a pohánku konzumovať v obmedzenej miere. Je však pre naše zdravie výhodné ak do jedálneho lístka zaradíme aj iné obilniny ako toľko spomínanú pšenicu.

Zabudnutá pohánka - buckwheat 1641941 1920 1024x683 - Zabudnutá pohánka

Zdroj: pixabay.com

Kategórie:

Podobné články

Volám sa Katka a už niekoľko rokov sa aktívne venujem blogovaniu a písaniu príspevkov. Som kreatívna osoba, ktorá veľmi rada skúša nové veci a objavuje nepoznané. V mojich príspevkoch sa často dočítate o celiakii, pretože s touto diagnózou bojujem už nejaký ten piatok. Hľadám nové recepty a s obrovskou radosťou vyvraciam mýty, ktoré o nej kolujú.
mmnt.sk
Close Cookmode