zdielať

Viete podať prvú pomoc pri dusení sa a popáleninách?

prvá pomoc - ani kolleshi vu DaZVeny0 unsplash scaled - Viete podať prvú pomoc pri dusení sa a popáleninách?
Ujasnime si, ako pomôžeme pri dusení sa a popáleninách. Ani Kolleshi

Keď započujeme „prvá pomoc“, tak si predstavíme krvácajúcich ľudí v bezvedomí. Zamyslíme sa nad masážou srdca a dýchaním z úst do úst. (Aby nám to nevŕtalo v hlave – správna prvá pomoc keď človek nedýcha a je v bezvedomí je 30 stlačení hrudníka a 2 vdychy. U detí sa začína 5timi vdychmi a následne pokračujeme stláčaním hrudníka.) Oveľa častejšie sa však človek stretne so situáciou, že musí poskytnúť pomoc keď sa niekto poláli, alebo pomôcť dusiacemu sa človeku. Viete ako v takých situáciách reagovať?

V prvom rade je potrebné vo vážnejších prípadoch poveriť niekoho zavolať pomoc, alebo ju zavolať sám. Číslo je 112 pre všetky krajiny Európskej Únie. Snažíme sa nepanikáriť a stručne povedať čo, kedy, kde, komu, ako sa stalo a odpovedať na prípadné otázky. Keď je pomoc na ceste snažíme sa pacienta podľa pokynov „zachraňovať”. V dnešných korona-časoch nezabúdajme na rúško, ak niekomu ideme pomáhať.

Dusenie sa a popáleniny sú často diskutabilnou témou. Ľudia sa nezhodnú či búchanie po chrbte pomáha, alebo škodí. Tiež je otázkou, čo akútne dať na popáleninu. Pri týchto problémoch a zraneniach však nie je čas váhať. Prinášame odpovede:

Dusenie sa: Pokiaľ niekto vyzerá, že sa dusí, treba mu položiť otázku: „Dusíte sa?“ Znie to smiešne, ale je to dôležité pri vyhodnotení stavu náško pacienta. Pokiaľ totiž dokáže kladne odpovedať je jasné, že príčina stavu, ktorá na prvý pohľad vyzerá ako dusenie, nie je napríklad kolaps, alebo srdcová príhoda. Pokiaľ človek prikyvuje hlavou, alebo priamo odpovedá, že sa dusí, treba ho podporiť psychologicky – povzbudiť ho ku kašľu a použiť 5 úderov medzi lopatky. Pokiaľ to nepomôže, použijeme Heimlichov hmat- stlačenie brucha a hrudníka. U detí mladších ako 1 rok nestláčame brucho, iba hrudník. U maličkých detí sa však viac ako stláčanie, odporúča položiť si ich na kolená, na bruško a udierať po chrbte. Pokiaľ sa niekto dusí a kašeľ vyzerá byť neúčinný, je vždy treba zavolať na číslo 112!

Popáleniny: Pod studenú vodu, alebo nie ? To je otázka! Názory sa líšia, či je vhodnejšia vlažná, alebo studená voda. Jednoznačné je však, že ľad, mastičky a zásypy sú úplne nevhodné. Pri popáleninách od tej malinkej z panvice až po veľkú popáleninu ohňom, alebo chemickú popáleninu, veľmi záleží na rýchlosti. Čím skôr dáme popáleninu pod vodu, tým skôr utíšime bolesť postihnutého a zmiernime mu následky. Pri popáleninách jednoznačne platí neváhať a konať!

Zdroje:www.npz.sk

www.npz.sk

Kategórie:

Podobné články

mmnt.sk
Close Cookmode