zdielať

Kozie mlieko – je lepšou alternatívou?

mlieko - crissy jarvis 7PtZqfr C10 unsplash scaled - Kozie mlieko – je lepšou alternatívou?
Je kozie mlieko lepšou možnosťou? Crissy Jarvis

Na pultoch obchodných domov sa stretávame s mliekom neustále. Naša populácia si zachováva možnosť konzumovať mlieko počas celého života. Vďačíme za to enzýmu menom laktáza, ktorý ostáva v našich telách zachovaný a aktívny i po konci kojenia. Tým sa líšime od mnohých národov naprieč svetom, ktoré sa touto evolučnou výhodou pýšiť nemôžu. Napriek tomu však kravské mlieko pre mnohých nepredstavuje vhodnú alternatívu a je často vinníkom vzniknutej alergie. Stále častejšie sa však stretávame s kozím mliekom a výrobkami z neho. Kozie mlieko je populárne a napriek svojej špecifickej chuti je pre mnohých lepšou možnosťou.

mlieko - ashley jaynes 90Ep Z9jvss unsplash 1024x684 - Kozie mlieko – je lepšou alternatívou?
autor: Ashley JaynesKozie mlieko má množstvo dobrých vlastností.

V prvom rade by sme mali spomenúť, že kozie mlieko vďačí za svoju popularitu ľahšej stráviteľnosti v porovnaní s mliekom kravským. Za túto svoju vlastnosť vďačí predovšetkým tuku, ktorý je v kozom mlieku jednoducho lepšie homogenizovaný. Za zmienku rozhodne stojí i fakt, že štúdie, ktoré sa vplyvom kozieho mlieka na organizmu zaoberali, dokazujú, že kozie mlieko umožňuje lepšie vstrebať živiny z potravy do organizmu.

Vyznačuje sa tiež vyšším obsahom bielkovín ako kravské mlieko.

Aké prospešné látky však v kozom mlieku ešte objavíme? Zabudnúť nemôžeme ani na dôležité minerálne látky, ako sú vápnik, draslík, horčík, sodík a fosfor. V stopovom množstve sa tu však nachádza i meď, titán, mangán či kobalt. V prípade potravín nás však zaujíma i obsah vitamínov, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou zdravej a vyváženej stravy. Kozie mlieko sa môže pýšiť vitamínmi A B1, B12, C, D, E a v neposlednom rade i slušným obsahom kyseliny listovej. Kozie mlieko je tiež dôležitým zdrojom síry a popisuje sa, že práve vyšší obsah síry slúži ako skvelá prevencia proti problémom s pokožkou.

mlieko - julian hochgesang zlNssKIAQgE unsplash 1024x683 - Kozie mlieko – je lepšou alternatívou?
autor: Julian HochgesangObjavíme v ňom vitamíny i minerály, rovnako i vyšší obsah bielkovín.

V prípade, že sa často stretávate s problémami s nervovou sústavou, možno by ste mali vyskúšať kozie mlieko i vy. Je možnou prevenciou proti migrénam a priaznivo pôsobí i na znižovanie stresu a nervozity. Zaraďte ho do svojho jedálneho lístka aspoň raz týždenne a zistite, či je pre vás kozie mlieko vhodnou alternatívou. Rozhodne ho nepovažujte za liek na všetko, má však množstvo skvelých vlastností, ktoré vám môžu pomôcť.

Kategórie:

Podobné články

Volám sa Katka a už niekoľko rokov sa aktívne venujem blogovaniu a písaniu príspevkov. Som kreatívna osoba, ktorá veľmi rada skúša nové veci a objavuje nepoznané. V mojich príspevkoch sa často dočítate o celiakii, pretože s touto diagnózou bojujem už nejaký ten piatok. Hľadám nové recepty a s obrovskou radosťou vyvraciam mýty, ktoré o nej kolujú.
mmnt.sk
Close Cookmode