zdielať

Čo o človeku vypovedajú jeho baktérie?

ludske telo - joel filipe Mbf3xFiC1Zo unsplash - Čo o človeku vypovedajú jeho baktérie?

Odhaduje sa, že baktérie boli prvými organizmami, ktoré osídlili našu planétu. Hoci sa v dnešnej dobe snažíme proti ich prítomnosti v domácnosti bojovať všetkými možnými prostriedkami, baktérie sú skutočnými hrdinami v prežívaní v biotopoch, v ktorých by nič iné neprežilo. Extrémne teploty, nedostatok kyslíka i vysoká koncentrácia solí sú niečo, s čím sa baktérie stretávajú neustále a dokážu sa s tým veľmi dobre vyrovnať. Osídľujú i našu tráviacu či dýchaciu sústavu a ich počet v našom organizme je vyšší ako počet našich vlastných buniek. Už dávno vieme, že vďaka ich prítomnosti dokážeme tráviť napríklad vlákninu a ovplyvňujú i celú radu tráviacich procesov. Ale vedeli ste, že baktérie majú vplyv i na psychiku človeka?

ludske telo - drew hays tGYrlchfObE unsplash 683x1024 - Čo o človeku vypovedajú jeho baktérie?
autor: Drew HaysBaktérie žijú nielen okolo nás, ale i v nás.

Mikrobiont, súbor bakteriálnych buniek obývajúcich otvorené priestory a dutiny nášho organizmu, je pre každú sústavu a každého jedinca absolútne unikátny. Zloženie baktérií sa mení podľa veku jedinca, ale najdôležitejšiu úlohu zohráva strava. Baktérie delíme na dve skupiny – patogény a prospešné baktérie. Prospešné baktérie sa v našich črevách starajú o správne trávenie a dokážu nás ochrániť pred rozvojom infekčných a akútnych ochorení. Patogény sú ich opakom a často ich vinou sa u ľudí objavuje infekčná hnačka.

Hlavný vplyv na zloženie baktérií v našich črevách ma strava. Pestrý jedálny lístok bohatý na zeleniny, komplexné sacharidy, zdravé tuky a dobré zastúpenie bielkovín majú rozhodujúce slovo nielen pri zdravých črevách, ale i pri našej nálade. Uvoľnenosť, vyrovnanie a dobrá nálada sú často ich dielom, nehovoriac o tom, že sa rovnako podieľajú i na budovaní imunitného systému. Dielom baktérií je i to, ako často a ako intenzívne cítime chuť na sladkosti.

ludske telo - michael schiffer 13UugSL9q7A unsplash 1024x683 - Čo o človeku vypovedajú jeho baktérie?
autor: Michael SchifferSú v našom organizme zodpovedné za radu funkcií.

Momentálne sa výskumom ľudského mikrobiontu zaoberá nejeden výskum. Odhaduje sa, že v jeho zložení sa môžu skrývať i odpovede na vývoj a liečenie psychických porúch. Baktérie v našich črevách nás ovplyvňujú v niekoľkých rôznych rovinách a tým len podporujú tvrdenie, že zdravá a vyvážená strava je najlepším lekárom.

Kategórie:

Podobné články

Volám sa Katka a už niekoľko rokov sa aktívne venujem blogovaniu a písaniu príspevkov. Som kreatívna osoba, ktorá veľmi rada skúša nové veci a objavuje nepoznané. V mojich príspevkoch sa často dočítate o celiakii, pretože s touto diagnózou bojujem už nejaký ten piatok. Hľadám nové recepty a s obrovskou radosťou vyvraciam mýty, ktoré o nej kolujú.
mmnt.sk
Close Cookmode