zdielať

Zázračné zrno: Láskavec

amarant - amarant - Zázračné zrno: Láskavec

Láskavec alebo iným menom amarant je pseudoobilnina. Rastlina na prvý pohľad zaujme svojimi krásnymi podlhovastými kvetmi červenej alebo purpurovej farby. Pestuje sa vďaka tomu aj ako okrasná rastlina. Amarant nie je náročný na starostlivosť, rýchlo rastie, má rád teplo, sucho a slnko, no neznáša mráz. Na jeseň môžete zbierať zrelé semienka, ktoré usušíte v tieni a uskladníte alebo nameliete na múku.

V minulosti dodával silu bojovníkom a bol základnou potravinou pre juhoamerických obyvateľov. Veľké množstvo výživných látok odzrkadľuje aj jeho názov, ktorý znamená nesmrteľný. Tieto zrná sú plné bielkovín, vlákniny, antioxidantov, mangánu, horčíka a vitamínov typu B, E a C. Sú to malé biele až béžové semienka, ktoré chutia po orieškoch a mierne sladko.

Láskavec je prirodzene bezlepková potravina. Vďaka obsahu zložitých cukrov je vhodný aj pre diabetikov. Jeho konzumácia je vhodná aj pri zvýšenej hladine cholesterolu. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, ktoré podporujú činnosť mozgu. Tiež sa v nej nachádzajú všetky esenciálne aminokyseliny.

Môžete ho variť podobne ako ryžu či naklíčiť. Na uvarenie potrebuje približne pol hodinu, no šupky malinkých guľôčok budú vždy mierne tvrdé a len vnútro bude mäkké.
Má aj schopnosť zahustiť napríklad polievku, nakoľko sa z neho pri varení uvoľňuje škrob, tiež z neho takým spôsobom vznikne kaša.

amarant - monika grabkowska tkK3gE EAxI unsplash 683x1024 - Zázračné zrno: Láskavec
Zdroj: unsplash.com

Pražením semienok na suchej panvici získate amarantové pukance. Múku z týchto semien je vhodné kombinovať s inými, aj bezlepkovými múkami, a použiť ju na keksíky, koláče, či iné dobroty.
Výhodou je, že zasýti na dlhší čas a tiež vyživí telo, preto je ideálnym pomocníkom pri redukčnej diéte.

Zo semien sa lisuje aj olej, ktorý má hojivé účinky na pokožku a pomáha odstraňovať vrásky. Vnútorné užívanie je odporúčané pri žalúdočných a gynekologických problémoch a na posilnenie imunity. Obsahuje cennú látku – skvalén.

Zdroje:
www.nazdravie.sk
www.mojerastliny.sk

Kategórie:

Podobné články

mmnt.sk
Close Cookmode