zdielať

Rituál Sati- prijateľný náboženský rituál či neprijateľná hinduistická prax?

- photo 1518671157441 9c0520fb6018 - Rituál Sati- prijateľný náboženský rituál či neprijateľná hinduistická prax?

RITUÁL SATI

India je krajinou, ktorá sa vyznačuje rôznorodosťou, ktorú nachádzame v kultúre, náboženstve, tradíciách a pod. No je to aj krajina, ktorá bola  najmä v minulosti a v niektorých ortodoxných komunitách je aj dnes silno ortopraktická, to znamená, že ľudia pripisujú dôležitosť rituálnej stránke náboženstva.

Hinduizmus je plný rituálov a praktík medzi ktoré patria aj rituály smrti.  Na uliciach Indie dodnes vidíme ženy, ktoré sa modlia k bohyni Sati, aby dala ich manželom dlhý život.

Rituál Sati bol určený pre vdovy. Verilo sa, že vdovy prinášajú nešťastie kdekoľvek sa pohnú.

V hinduistickom poňatí sa cnostná žena  dala upáliť spolu so svojim manželom, aby ho oslobodila od všetkých hriechov. Toto obetovanie predstavuje znak oddanosti ženy k mužovi. Verilo sa, že tento akt absolútneho sebapoškodenia žena robí z vlastnej vôle. Žena, ktorá sa nedala upáliť bola často prenasledovaná, ale najmä predstavovala ekonomické bremeno pre manželovu rodinu a spoločnosť.

Česká spisovateľka Pavla Jazairi tvrdí, že posledným legálnym upálením bolo upálenie hinduistickej ženy Roop Kanwar v roku 1987 v  Radžastane v Indii. Roop mala iba 18 rokov.

Žena, ktorá sa nedala upáliť na smrť:

  • nemala právo na žiadny manželov majetok
  • bola vyhnaná na okraj spoločnosti
  • nemohla sa znovu vydať
  • ak ju predsa len manželova rodina nechala bývať v dome, nemohla jesť pri tom istom stole
  • nemohla spať na posteli
  • ak žena porušila tieto pravidlá bola kruto potrestaná a radšej uprednostnila samovraždu, ako takýchto ne/život.

Odkiaľ pramení predstava o seba upaľovaní?  Hinduisti veria v legendu, ktorá hovorí o tom, že princezná Sati si zobrala za manžela boha Šivu, ktorý bol jogínom. Otec Sati nebol s bohom Šivom spokojný a ponížene sa na neho pozeral, čo veľmi trápilo Sati. Ona toto poníženie nevydržala a upálila sa. Od vtedy sa Sati prevteľovala do všetkých žien, ktoré si Šiva zobral za manželky. Viera v reinkarnáciu priviedla niektoré komunity k myšlienke, že manželstvo nemá byť rozdelené ani smrťou jedného z manželov. Ak manželia zomrú spoločne opäť sa raz narodia a budú spolu žiť.

Praktizovanie sati vyvoláva v spoločnosti diskusie aj dnes, keď je už tento rituál zakázaný. Išlo o prijateľný náboženský rituál alebo o neprijateľnú hinduistickú prax? Obrancovia sati argumentovali, že jej pôvod je možné nájsť v posvätných textoch. Iní tvrdili, že išlo o spôsob, ako uchrániť vdovy pred násilím, keďže nemali nikoho, kto by ich chránil.

Postupom času sa začalo pracovať na odstránení tohto rituálu z hinduistickej praxe, pretože texty boli často krát vágne a upaľovanie vdov nebolo nutné. Hoci bol rituál sati zakázaný až v 20.storočí, nie je isté, či sa dodnes nelegálne nepraktizuje v rôznych komunitách.

 

ZDROJE:

https://kis.ukf.sk/Prace/2012/H/745802CA606B4B64B00BA03DA0BCA035.pdf

https://sk.public-welfare.com/4241391-sati-rite-the-essence-of-the-ritual-history-photo

 

https://www.irozhlas.cz/clovek/v-indii-je-25-let-zakazano-upalovani-vdov-jejich-postaveni-je-ale-stale-podradne_201209041632_jpiroch

 

https://slo.agromassidayu.com/obryad-sati-sut-rituala-istoriya-vozniknoveniya-foto-read-049150

https://www.dotyk.cz/magazin/upalovani-vdovy-indie-30000421.html

 

 

Kategórie:

Podobné články

mmnt.sk
Close Cookmode