zdielať

Spôsobuje čokoláda akné?

Spôsobuje čokoláda akné? - cake pops 684163 1920 - Spôsobuje čokoláda akné?

Každý z nás túži po dokonale hladkej a krásnej pleti, ale tento dar je doprianý len malému zlomku z nás. Zvyšok sa trápi chodením k dermatológom a v lekárni necháva nemalé financie na rôzne krémy, pleťové masky, čistiace vody, toniká a peny, ktoré mu majú pomôcť ku krásnej a zdravej pleti. Nie vždy však zázraky z lekárne pomáhajú a často sa stáva, že sa stav našej pleti skôr zhorší ako nadobudne očakávaný porcelánovo hladký výzor. A tak sa trápime a hľadáme na internete. Už nejeden z nás sa dostal až do štádia, kedy pochopil, že cesta ku krásnej pleti nevedie cez medicínske zázraky, ktoré síce môžu pomôcť, ale situáciu nezachránia, ale vedie najmä cez to, čo do nášho organizmu vkladáme. 

 

Zdroj: pixabay.com

Pleť je zrkadlom nášho stravovacieho režimu. Ak sa stravujeme racionálne a vyvážene, naša pleť sa nám poďakuje zníženým výskytom nedokonalostí. Ak to však preháňame s rýchlym občerstvením, je pleť prvá, ktorá u citlivých ľudí na zlú situáciu v organizme reaguje. Rovnaký problém je s čokoládou. Určite už nejeden z nás pri surfovaní na internete či v ambulancii dermatológa narazil na informáciu, že čokoláda je zlá, pretože je jedna z príčin, ktoré stoja za vznikom akné. Napriek tomu sa stále hovorí, že čokoláda je bohatá na zdraviu prospešné látky ako napríklad horčík, prvok dôležitý pri metabolických dejoch v našom tele, či stojí za tvorbou hormónu šťastia, ktorý nielen zlepšuje pleť, ale stará sa o celkovú pohodu organizmu. Kde sa teda ukrýva pravda?

Pravdou je, že čokoláda je v celej kauze akné nevinne. Zdravá čokoláda, ktorá má obsah kakaa nad 70% zdraviu neškodí. Naopak, stojí za zlepšovaním kvality pleti a vlasov, spôsobuje v organizme syntézu hormónu šťastia a prispieva aj k lepšej regenerácii a uvoľňovaniu svalové napätia. Ak netrpíte alergiou na kakao nie je dôvod, aby čokoláda pleť zhoršovala. Kakao nestojí za upchávaním pórov ani sa nepodieľa na spomaľovaní regenerácie.

Spôsobuje čokoláda akné? - chocolate 2764581 1920 1024x680 - Spôsobuje čokoláda akné?

Zdroj: pixabay.com

Hlavným problémom, ktorý stojí za akné je cukor. Zvýšená konzumácia cukrov, ktorá je pre našu spoločnosť typická stojí za vznikom akné, pretože zvýšená hladina cukrov v organizme sa okrem iného prejavuje zvýšenou tvorbou mazu, ktorý upcháva póry a tým spôsobuje tvorbu vyrážok a čiernych bodiek. V minulosti sa pri liečbe akné odporúčalo čokoládu vynechať najmä z dôvodu vysokého obsahu cukru, ktorý nestál len za zvýšenou produkciou mazu, ale podieľal sa aj na spomalení procesu regenerácie a tak sa podráždená a poškodená pleť nemohla dostatočne rýchlo regenerovať. Vysoký podiel cukru majú najmä mliečne čokolády s nižším podielom kakaa.

Preto ak sa nedokážete svojej obľúbenej pochúťky vzdať, stavte na čokoládu s obsahom kakaa – aspoň 70%. Odvďačí sa nielen pleť, ale aj vlasy a nervový systém. A to už stojí za vyskúšanie! Kľúčovým faktom v celej kauze čokoláda je nájsť správnu dávku a správny podiel kakaa, kedy sa čokoláda stane našim priateľom a nie nepriateľom. Pretože všetky zložky potravy musia byť vyvážené a žiadna nesmie prevládať. V opačnom prípade sa výsledky prejavia na pleti.

Kategórie:

Podobné články

Volám sa Katka a už niekoľko rokov sa aktívne venujem blogovaniu a písaniu príspevkov. Som kreatívna osoba, ktorá veľmi rada skúša nové veci a objavuje nepoznané. V mojich príspevkoch sa často dočítate o celiakii, pretože s touto diagnózou bojujem už nejaký ten piatok. Hľadám nové recepty a s obrovskou radosťou vyvraciam mýty, ktoré o nej kolujú.
mmnt.sk
Close Cookmode