zdielať

Čachtický hrad láka turistov aj vďaka krvavej grófke

Čachtický hrad láka turistov aj vďaka krvavej grófke - IMG 2428 - Čachtický hrad láka turistov aj vďaka krvavej grófke
hrad, čachtice Autor: Simona Jurigová

Slovensko je nádherná krajina a napriek tomu je neprebádané pre mnoho jeho obyvateľov. Nádherné prírodné krásy či historické pamiatky patria medzi miesta, ktoré lákajú turistov na tie najzaujímavejšie miesta. Jedno z takýchto miest je Čachtický hrad.

Čachtický hrad patrí medzi zámky, ktoré sa určite oplatí vidieť. Spája nádych histórie a krásy Slovenskej prírody.

Tento nádherný hrad leží na vápencovo-dolomitickom vrchu v Malých Karpatoch medzi dedinami Čachtice a Višňové. História hradu siaha do prvej polovice 13. storočia. Mnoho jeho návštevníkov hovorí, že zdiaľky pôsobí mohutnejšie. Turistov, ktorí ho navštívia prekvapí, že hrad areál zrúcaniny je relatívne malý v porovnaní napríklad s Bojnickým zámkom či s Oravským hradom. Prechádza po zrúcaninách však očarí všetkých návštevníkov. Hostia si môžu pozrieť dobre identifikovateľné postupne sa dvíhajúce budovy na dolnom, strednom a hornom hrade. Na hornom hrade je vidieť fragmenty pôvodných omietok s maľbami. Na najvyššom mieste brala postavili v minulosti palác s hranolovou a podkovovitou vežou, kde ležala aj kaplnka. V polovici 16. storočia bol postavený pod hradný kaštieľ. V roku 1772 tento krásny hrad vyhorel a stala sa z neho zrúcanina a arecheologická ruina.

Čachtický hrad láka turistov aj vďaka krvavej grófke - IMG 2426 - Čachtický hrad láka turistov aj vďaka krvavej grófke
Autor: Simona Jurigová

Pre tých, ktorí milujú prechádzky je tento výlet ideálnou voľbou. Cestujúci, ktorí prídu autom zaparkujú relatívne ďaleko od hradu a tak ich čaká príjemná prechádza v lese. Táto cesta je betónová, takže je komfortná. V okolí hradu sú lavičky, takže turisti si môžu vychutnať pohľad na zrúcaninu či na okolité krásy Trenčianskeho kraja.

Čachtický hrad láka turistov aj vďaka krvavej grófke - IMG 2415 - Čachtický hrad láka turistov aj vďaka krvavej grófke
Autor: Simona Jurigová

Nádherný výhľad je určite najväčším zážitkom pre tých, ktorí milujú výšky a pohľad na krajinu. Čachtický hrad leží na skale a tým pádom je zo zrúcanín tohto starobylého miesta výhľad na okolité doliny. V okolí sa nachádzajú svahy Malých Karpát, kopanice Myjavskej pahorkatiny a Považský Inovec.  Toto miesto má magickú atmosféru najmä pre zamilované páry a je ideálne na prechádzku.

Krvavá Grófka

Čachtický hrad sa preslávil vďaka krvavej grófke Alžbete Báthoryovej, ktorá bola známa tým, že podľa legendy týrala mladé dievčatá. Táto žena je známa aj pod menom Čachtická pani.

Čachtický hrad láka turistov aj vďaka krvavej grófke - IMG 2408 e1520520590811 - Čachtický hrad láka turistov aj vďaka krvavej grófke
Autor: Simona Jurigová

Cena vstupného je 2,5 eura na dospelú osobu, študenti a dôchodcovia platia 1,5 eura. Pre deti vo veku 6 až 15 rokov je vstupné symbolické euro.

Okrem hradu stojí v Čachticiach za videnie aj Draškovičov kaštieľ, v ktorom môžu návštevníci zažiť expozíciu Alžbeta Báthoryová – Krutosť ukrytá v čipkách. Ďalšou zaujímavou atrakciou je Čachtické podzemie, ktoré sa ako pavučina tiahne pod celými Čachticami. Tento priestor pôvodne slúžil ako vínne pivnice a neskôr z neho vybudovali rozsiahly systém chodieb s viac poschodiami, ktorý mal slúžiť ako ochrana pred tureckými výpadmi.

Kategórie:

Podobné články

mmnt.sk
Close Cookmode