zdielať

Obľúbený nápoj z hrozna. Prospieva, či škodí?

víno Obľúbený nápoj z hrozna. Prospieva, či škodí? kym ellis 391585 unsplash
Pohár vína je niekedy najlepším liekom. Photo by Kym Ellis on Unsplash

Víno sa objavuje v histórii ľudstva v podstate pravidelne. Jeho zdravotné účinky opisuje mnoho lekárov, ale aj filozofov ranných kultúr. Jeho krása je zachytená v maľovanej podobe slávnych ale aj menej významných umelcov a jeho chuť je súčasťou veršov a rýmov básnikov či poetov.

Ja síce dávam prednosť čerstvému hroznu, no mnohí si pohár dobrého vína s radosťou doprajú, pričom zdieľajú s vervou slová francúzskeho filozofa Michela De Montaigne:
Človek znechutený ohovára víno, že je bez chuti; zdravý ho vychutnáva, smädnému je lahôdkou.“

O zdravotných účinkoch vína sa však nikdy nehovorilo viac ako v posledných rokoch. Ako sa vyvíja moderná doba, stúpa aj počet nových vykonávaných štúdií, ktoré sa nevyhli ani tejto téme.

Štúdie sú rozdielne, avšak výsledky by určite neboli tak priaznivo naklonené k vínu a jeho pozitívnym účinkom na ľudský organizmus, keby sa pri jeho užívaní nedodržiavalo hlavné pravidlo a to, že ho treba piť s mierou. Pitie vína je pôžitkom, avšak jeho klady sa naplno prejavia len s dodržiavaním správnej životosprávy.

Ako ovplyvňuje víno ľudský organizmus?

Víno = liek. To si uvedomili ľudia už dávno. Keď povieme, že by sme si dali pohár kvalitného vína, väčšinu z nás napadne Francúzsko alebo Taliansko, kde sa história vína prepletá s tou ľudskou odjakživa. Ale aké látky a aké množstvo látok je teda vo víne obsiahnutých, keď jeho obľúbenosť pretrváva už tisíce rokov?

Chemických látok, ktoré sa nachádzajú vo víne a dávajú mu jeho klasické vlastnosti, ako farbu, chuť alebo vôňu, je až 250 druhov. Víno je tvorené vodou, cukrom, alkoholmi, organickými kyselinami, vitamínmi, antioxidantmi, polyfenolmi, zlúčeninami dusíkatého charakteru, bielkovinami a mnohými ďalšími.

Sú poskytovateľmi prevencie voči chorobám, zlepšujú imunitu, sú obľúbencami mnohých dánskych štúdií a austrálskych dietológov v boji proti nadbytočným kilám.
Víno predstavuje pomocníka, ktorý bráni tukovým bunkám aby sa hromadili a ukladali ako tukové zásoby, má vplyv na metabolické procesy, na množstvo cukru a momentálny krvný tlak.

Dalo by sa povedať, že nielen víno, ale už aj konzumácia hrozna a hlavne jeho obalu má nespočetné množstvo kladov, ktorými ovplyvňuje fungovanie ľudského organizmu, avšak, ak chceme užívať víno ako liek, červené víno a triesloviny v ňom obsiahnuté budú účinkovať s väčšou silou ako víno biele.

víno Obľúbený nápoj z hrozna. Prospieva, či škodí? alasdair elmes 367916 unsplash
Photo by Alasdair Elmes on Unsplash

Aké víno si môžeme dnešnej dobe vybrať vzhľadom na jeho vlastnosti? Podľa akých kritérií si víno vyberáte?

Rozlišujete pri akých pokrmoch zvoliť biele či červené, suché alebo sladké? Ste ochotní vypiť aj víno, ktoré ste sami nevybrali? Alebo chcete jednoducho ohúriť vašu návštevu?

Možno neuveríte, ale na internete sa objavujú stránky, na ktorých vyplníte alebo zadáte svoje požiadavky, ako napríklad druh vína, typ jedla ku ktorému chcete víno podávať, prípadne ingrediencie svojej večere a daná stránka vám vygeneruje viacero možností.
Tie sú založené na určitých pravidlách, ako napríklad víno a jedlo bohaté na tuk sa príjemne dopĺňajú, opakom je kombinácia s jedlami, v ktorých sa nachádzajú bielkoviny vo veľkých množstvách alebo vyzdvihnutie určitých prísad ako ocot alebo citrónová šťava. Tie sa s vínom obzvlášť nemajú v obľube.

Avšak, niet nad to, keď sa s vami so skúsenosťami spojenými s vínom podelí skúsený someliér alebo vášnivý nadšenec, najlepšie pri poháriku a v podvečerných až večerných hodinách. Z hľadiska nášho biorytmu nie je rozumné užívať ho cez deň.

víno Obľúbený nápoj z hrozna. Prospieva, či škodí? zachariah hagy 484678 unsplash
Photo by Zachariah Hagy on Unsplash

Medzi základné vlastnosti, ktoré si všímame pri výbere patria: farba (biela, červená, ružová), druh (perlivé, tiché, champagne), podiel zvyškového cukru (sladké, polosladké, suché, polosuché). Samozrejme praví znalci a degustátori vín si potrpia aj na iné vlastnosti ako napríklad vôňa, chuť, priezračnosť, ročník, odroda, odkiaľ víno pochádza a kto bol jeho výrobcom.
Avšak, čím je lepšia spoločnosť v ktorej sa nachádzate, tým viac vám bude chutiť.

Vedeli ste, že vína zvyčajne obsahujú zložky živočíšneho pôvodu? Napríklad vo vegánskom víne sa nenachádzajú žiadne zvyšky číridiel živočíšneho pôvodu ako napríklad želatína, kazeín, vyzina a albumín (t.z. extrakty, kolagén a iné získané z kostí, koží, rýb, vajec, mlieka). Číridlá sa využívajú počas toho, ako víno zbavujeme kalov, tie síce nijako negatívne nevplývajú na náš organizmus, ibaže tento mok obľubujeme aj pre jeho ľahkosť či priezračnosť. Každý si teda môže nájsť to svoje víno, ktoré mu ulahodí.

Zdroje:
www.liek.beautywoman.sk
kniha: Léčivá sila vína, Prof Dr. Michaela Döllová

Kategórie:

Podobné články

mmnt.sk
Close Cookmode